keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Nukkumisesta


Mites teidän lapset menee nukkumaan näin kesällä?

Minea herää joka aamu viikonloppuja lukuunottamatta 7.30 joka aamu.
Kahdeksaksi mennään päiväkotiin ja päivä voi alkaa.

Minea nukkuu päiväkodissa aina päikkärit noin 1,5h ja koko viime talvi mentiin yöunille 20.00-21.00
aikoihin. Nukkumisen kanssa ei ole suurempia ongelmia ollut, paitsi joskus oli vaihe kun pelkäsi pimeää ja
näki varjoissa "mörköjä"
Sitä ennen oli nukahtanut itsekseen sänkyyn, mutta tuon "mörkö" ajan jälkeen on tarvinnut aikuisen nukuttamaan.

Iltarutiinit ovat yleensä samat; iltapalaa, pesut ja yövaatteiden vaihto.
Sitten luetaan yksi kirja, joka ilta.
Niitä onkin kerääntynyt iso kasa yöpöydälle.
Joskus Minea haluaa lukea itsekseen jotakin kirjaa vielä yhteisen lukuhetken jälkeen ja sen yleensä sallinkin.
Niin ja muuten meillä minä aina nukutan ja isi sitten hoitaa aamut.
Hyvä työnjako, molemmissa aina joskus omat hankaluudet!

Mutta miksi otin aiheen puheeksi koska nykyään neitiä ei väsyttäisi sitten millään!
Sänkyyn mennään arkena siinä vähän ennen yhdeksää ja se uni ei meinaa tulla juuri koskaan
ennen kymmentä.
Minea toimittelee sängyssä itsekseen, laulaa frontside ollieta,  nostaa jalat seinälle, tiputtelee sängystä unilelujaan että saisi taas nostaa ne ylös.
Joskus hokee kymmeniä kertoja "EI mua väsytä" kuten tänäänkin.
Minä taas tekeydyn nukkuvaksi että neitikin tajuaisi tehdä niin.

Meidän makuuhuoneeseen paistaa ilta-aurinko ja huone on aika valoisa juuri siihen aikaan kun mennään nukkumaan. Pimennysverhojakin olen jo miettinyt, olisiko ne hyvät? Toiset sanoo ettei saa opettaa lasta nukkumaan vain pilkkopimeässä. Viikonloppuisin taas ei ole niinkään ongelmaa, koska ei nukuta päiväunia.
Tai nukkuu joskus jos ollaan autolla liikenteessä juuri siihen aikaan kun on uniaika.
Minea on aina tarvinnut paljon unta tai muuten hänestä tulee tosi kiukkuinen!
Voihan olla että unentarve alkaa vähentyä tai tämä on vain valon tuomaa lisäenergiaa. 
Ehtiihän sitä talvellakin nukkua. : )

Tänäänkin päiväkodin jälkeen oltiin vielä pyörällä puistossa ja sen jälkeen rannalla uimassa joten
äksöniä meillä on ainakin ollut! 

Että luulisi väsyttävän!

Tänään kyllä väsyi eniten siihen hokemiseen kun ei väsytä..
yhtäkkiä huuto vaikeni ja kun katsoin olkani yli.. sehän nukkui!!
: D

Kuvatkin on otettu mun sitkeästä sissistä joka ei helpolla luovuta!
Jostain kivasta voi pian jäädä paitsi..


11 kommenttia:

 1. Meillä on taisteltu näiden uniasioiden kanssa tosi paljon. Uni on tärkeää, mutta mikä on riittävää ja kuinka pitkät päiväunet tarvitaan? 3-vuotias on monesti juuri käännekohdassa ja meillä ainakin juuri tuolloin oli suurimmat ongelmat. Kesä ja lisääntynyt valonmäärä tuo tietysti nukkumiseen omat haasteensa.

  Meillä tytöllä ei riitä unta yöksi, jos hän nukkuu päiväkodissa pitkät päiväunet. Olemmekin antaneet ohjeeksi, että hänet herätettäisiin n. 45 minuutin unien jälkeen. Tuo määrä ei vaikuta merkittävästi yöuniin, mutta pitää tytön hyväntuulisena. Huomaamme heti, jos ohjeesta on lipsuttu, sillä illalla uni ei meinaa tulla ja aamuyöstä herätään muka ihan virkeänä... ja tästähän syntyy univaje, jota paikkaillaa sitten päivällä ja kierre on valmis.

  Meille hankittiin pähkäilyn jälkeen pimennysverho pari vuotta sitten eli tytön ollessa 3-vuotias. Tyttö haluaa käyttää pöytälamppua yöllä, joten nyt valon määrä öisin on vakio oli sitten kesä tai talvi. En tiedä, onko hyvä totuttaa tällaiseen, mutta ainakin unet ovat tasalaatuiset sen suhteen kesällä ja talvella.

  Vaikka nyt olemmekin 3 viikon kesälomalla, pyrimme pitämään päivärytmin suht samanmoisena kuin arkenakin. Tyttö nukkuu mielellään tosin hieman pidempään kuin arkena, mutta kotioloissa ei nukuta sitten vastaavasti päiväunia ollenkaan. Illalla touhukkaiden päivien jälkeen tyttö on itse pyytänyt päästä unille puoli yhdeksän aikoihin. Iltapuuhat meillä menevät samalla kaavalla kuin teilläkin :)

  VastaaPoista
 2. Kati;

  No niin minäkin olen ajatellut että joku käännekohta tämän täytyy olla ja kesä vielä siihen päälle. Olen kuullut että kaikki päiväkodit eivät suostu siihen unilta herättämiseen. Meidän päiväkodista en ole edes kysynyt. Katsotaan asiaa sitten syksyllä uudestaan jos sama meno jatkuu.
  Minealla alkaa heinäkuussa kuukauden loma, sittehän se unirytmi taas muuttuu. Yleensä nukkuu tuonne 9:kin asti jos saa vapaasti nukkua. Meidän sakilla on kyllä tunnetusti hyvät unenlahjat, varsinkin aamuisin. ; ))

  VastaaPoista
 3. Meillä on pimennysverho ja päiväkodissa myös lyhennetty päiväunien kestoa. Uni tulee joskus 21-21:30 välillä. Nyt on samoin, ikää 4v, mutta päiväkodissa ei enää nuku.

  VastaaPoista
 4. Meillä tyttö 3v ei ole nukkunut pitkiin aikoihin päiväunia, on tosin kotihoidossa. Nukkuu sitten yössä n. 12 tuntia ja menee aina nukkumaan klo 20, viimeistään klo 21. Tyttösen huoneessa on myös pimennysverho ja sitten on lisänä sellainen pieni yövalo. Hyvin menee iltaisin nukkumaan ja on päivän virkeä. Mutta luulenpa, että hänkin kaipaisi päiväunia, JOS joutuisi aiemmin heräämään.

  Itse en ainakaan tahdo tästä valon määrästä johtuen saada unta öisin, vaikka on omassa makkarissakin pimennysverho! :D

  VastaaPoista
 5. Mitäs jos Minea jättäis päiväkodissakin ne päikkärit pois? Meillä 4v poika jos nukkuu päivällä niin ilta venyy helposti 11 asti... kotihoidossa on kylläkin mut vaatii se äitikin omaa aikaa... :) meillä myös elokuussa 3vuotta täyttävä tyttö ja ei nuku enää sekään päikkäreitä... jätti pois ku isovelukin... yöunille mennään puol 9-9... ja nukkuvat aina sen 12h :D ja iltarutiinit on samat, iltapuuro,hammaspesut ja pisut, yökkärit päälle ja sänkyyn, uni tulee alle 5min... :) kylläkin tuo 4v on alkanu vaatimaan uneen silittelyä, muutettiin reipas kk omakotitaloon kerrostalosta jossa molemmat lapset nukkui vanhempien kans samassa huoneessa, nyt ku molemmilla lapsilla on omat huoneet niin kai tälle 4v tuli joku tyhjyyden tunne kun yksin joutuu oleen huoneessa, mut nukuttamisen jälkeen aamulla vasta tulee vanhempien makuuhuoneeseen...

  VastaaPoista
 6. Meilläkin välillä samanlaista taistelua kun ei väsytä... Ollaan mietitty jos päivähoidossa jätettäs päikkärit jatkossa kokonaan. Nyt nukkunut 1-2 h. Ihanat perhostarrat seinällä, mistä olette ostaneet?

  VastaaPoista
 7. Meillä neiti menee nukkumaan siinä yhdentoista aikaan ja herää 9.30-10.30 päiväunia nukkuu välillä välillä ei. Tällä hetkellä on tosin menossa joku "mä en tahdo nukkua" vaihe.... iltaisin alkaa armoton kutina, pitää rasvata monta kertaa neiti päästä varpaisiin (atooppinen iho voikin kutista, mutta hassua että aina iltaisin ;) ) ja mörköjä tulee ovista ja ikkunoista ja sukat häviää keskenkaiken ja pyjama kastuu siitä itku huudosta... eli meillä rasvaillaan ja vaihdetaan vaatteita ensin tunti ja sitten se ehkä saattaa sammua... mörköjä milli todella pelkää, mutta osaa kyllä kertoa että mörkö on muumilaaksossa jos siltä kysyy missähän niitä mörköjä mahtaa sitten olla eli se ilta mörkö juttu on tasan sitä ettei malta mennä nukkumaan

  VastaaPoista
 8. En muista nyt varmaksi, olenko kommentoinut ennen, jonkun aikaa olen seurannut blogiasi. :)

  Meillä pian 3-vuotias tyttönen ei nuku enää päikkäreitä (on kotihoidossa tällä hetkellä) ja hän menee nukkumaan 19.30-20.00 ja nukkuun noin 12 h. Hän nukkuu samanlaisessa sängyssä kuin teidän tyttönen ja huoneessa on pimennysverho. Se on ainakin meillä ihan ehdoton, ilta-aurinko paistaa makuuhuoneiden puolelle, eikä nukkumisesta ilman pimennysverhoa tulisi mitään. Päiväkotiarjen koittaessa päiväunet luultavasti ovat tarpeen, mutta kovin pitkään en toivo hänen päivällä nukkuvan.

  Musta tuntuu, että 3-vuotta on muutenkin jonkinlainen käännekohta, muutosten aika, joten voisiko tuo nukahtamisasia liittyä myös siihen?

  Ja kiitokset kivasta blogista, sekä tietysti nettikaupasta. :)

  VastaaPoista
 9. Hei! Tämä on nyt vähän asian vierestä, mutta pakko kysyä, mistä tuo kaunis sänky on hankittu? Sopisi meidänkin pikkuiselle.... :)

  Eeva

  VastaaPoista
 10. Silloin, kun lapset oli meillä pieniä, niin pimennysverhot pelasti meidän kesänukkumiset eli aivan ehdoton oli meillä! Eikä jäänyt mitään "traumoja" eli osaavat kyl nyt isompana nukkua myös valoisammassakin olosuhteissa, mut pimeä/hämärä on omastakin mielestäni paljon mukavampi silloin, kun käydään nukkumaan :)

  VastaaPoista
 11. Kiitos kaikille ihanista kommenteista! : ) Kiva kuulla muiden kokemuksia ja vinkkejä. Juuri tunnin nukuttamisen jälkeen neiti simahti, vaikka vain 20min päikkäreitä tänään autossa nukuttu. Kuinka paljon virtaa tuo 20min antaakaan?? : ))

  Ja tervetuloa uudet lukijat ja kommentoijat. Ja vielä kiitos. Kiva että blogini jaksaa vielä kiinnostaa vaikka onkin sellainen sillisalaatti. Kunpa olisi aikaa kirjoittaa pidempään ja ajatuksella..mutta nyt täytyy tehdä tärkeimmät ensin. Harvoin kommentoin toisten blogeihin, vaikka luen useampaakin. Pahoittelut siitä, mutta aina joskus jonkun kommentin yritän ehtiä laittamaan.

  Joku kysyi niistä tarroista, muistaakseni olen ne jostain netistä ostanut jo todella kauan sitten. Paikkaa en enää muista. Nyt ne tarrat ovat siellä Pikku Minean huoneessa : /

  VastaaPoista